04-05-11 [Dodenherdenkingsdag]




Vandaag is het nationale dodenherdenkingsdag. Zelf hecht ik er veel waarde aan, omdat mijn beide opa's en andere familieleden in de oorlog hebben gevochten tegen de duitsers of in een werkkamp hebben gezeten. Helaas is mijn ene opa gecremeerd, maar de andere opa ligt begraven, toevallig vlakbij een groot oorlogsmonument op begraafplaats Ockenburg. Daarom ga ik elk jaar bij het graf van m'n opa staan en ben ik getuige van de herdenking van piloten en soldaten die hier in Den Haag of de omgeving van Den Haag zijn gesneuveld in de strijd om vrijheid. Onze vrijheid.



Vroeger was ik me er nooit zo bewust van, maar nu ga ik inmiddels al 8 jaar naar de herdenking. Ik vind het prachtig, de ceremonie. Kransen leggen bij het monument, bloemen leggen bij alle graven, de herdenkingsliederen voor de gesneuvelden, de trompet met het bekende getater en dan vooral de massa mensen die getuige is van de ceremonie en kijkt, zwijgt en zeer waarschijnlijk de gedachten heeft bij mensen uit hun omgeving die de oorlog hebben meegemaakt. Vooral het moment van de twee minuten stilte en het getater van de trompet vind ik altijd een speciaal moment. De ene minuut voor mijn opa's, de andere minuut voor alle gesneuvelden of mensen die nog uit die tijd over zijn.



Nu kijk ik Schindler's list. Een film die ik elk jaar op dodenherdenkingsdag weer zie. De film blijft na al die jaren nog steeds fantastisch. Echt een meesterwerk van Spielberg en langzaam maar zeker krijg ik respect voor de 'echte' Schindler. Die man heeft ondanks alles toch echt goed werk gedaan door al die mensen te redden van een verschrikkelijke dood in Auschwitz. Ondanks dat hij in het begin van de oorlog het hele 'nazi-idee' niet door had, ga ik hem toch steeds meer respecteren om wat hij daarna gedaan heeft.



Dodenherdenkingsdag. Een dag waarop we alle gesneuvelden herdenken en bedanken. Een dag waarop we alle veteranen bedanken. Bedanken voor hun inzet, moed en de strijd om vrijheid. Onze vrijheid.


Dodenherdenkingsdag. Een dag waarop ik alle gesneuvelden en veteranen herdenk en bedank. Een dag waarop ik mijn opa's herdenk en bedank. Bedank voor hun inzet, moed en de strijd om vrijheid. Mijn vrijheid. Onze vrijheid.






Mogen jullie allen rusten in vrede en in de hemel. Amen.




04 mei 2011 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Vicente
Vicente, man, 33 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende