5 geboden voor als je 'niks' kunt

Wat moet je doen als je jezelf almaar toepraat dat je dingen niet kunt? Ik ken een paar mensen die altijd zeggen: "Ik kan dat toch niet, dus waarom zou ik er aan beginnen?" Dat is de makkelijkste weg, niks doen, dan kan er ook niks fout gaan. Om Theo maassen te citeren: "Als je een leeg vel papier met kleurpotloden hebt en je doet niks, kan het altijd nog een mooie tekening worden."
Volgens mij gaat dat alleen op voor mensen die perfect gelukkig zijn. Want als je ongelukkig bent en niks doet blijf je ook ongelukkig, je kunt alleen niet nog ongelukkiger worden. Niks doen en wegkwijnen in zelfmedelijden, is het makkelijkst, maar leidt over het algemeen alleen maar tot meer leed en verdriet. Ik heb er vandaag tijdens het bestellen van mijn wijk eens over nagedacht en heb een soort van geboden verzonnen, voor als je 'denkt' niks te kunnen.

1. Als je zegt dat je niks kunt, ga dan eerst eens na, waarom je dat zegt. 9 van de 10 keer zul je tot de ontdekking komen dat er absoluut geen reden is om zoiets te denken.
2. Als je denkt dat je iets niet kunt, probeer het eerst eens, voordat je tot de conclusie komt dat je het niet kunt. En geef niet op, als iets je de eerste keer niet lukt.
3. Als je tot de conclusie bent gekomen dat je iets niet kunt, ga dan eens na waarom je iets niet kunt en doe er wat mee. Door alleen maar te zeggen dat je niks kan, verandert er echt niets aan die situatie. Als bijvoorbeeld een bal op je af komt en je constateert dat alleen maar en je doet niks, dan zul je die bal in je gezicht krijgen. Als je iets probeert (je gezicht afweren) dan hou je de bal misschien tegen.
4. Niks kunnen bestaat niet, je hebt ooit leren lopen, fietsen, schrijven enz. Dus als je vindt dat je niks kunt, doe je ogen dicht, tel tot 3 en roep dan dat wat je het liefste wil bereiken (behalve gelukkig worden, want dat willen we allemaal). Bekijk vervolgens hoe je dit kunt bereiken en maak een stappenplan, zodat je elke keer weer een stukje dichter bij je doel komt.
5. Hou ook altijd in gedachte dat niemand feilloos is. Dingen mislukken, om wat voor redenen dan ook. Sta er niet te lang bij stil, kijk wat er mis is gegaan, leer daarvan en ga verder met het leven. Als je achterom kijkt, mis je misschien die mooie mogelijkheid die voor je ligt.

Als je bovenstaande tips aanhoudt, kom je denk ik een heel eind. Ik weet in ieder geval wel, dat 'niks doen' alleen op korte termijn teleurstellingen voorkomt. In feite stel je deze teleurstellingen uit en loop je later des te harder tegen de hamer aan.
Staar je ook nooit blind op die ene droom, zet niet alles aan de kant voor een enkel doel. Als dat doel niet uitkomt, heb je namelijk niks over. Te ver vooruit plannen veroorzaakt alleen maar teleurstellingen, dus geniet van het moment.

Tot slot een citaat wat betreft een bepaalde wens:
Ben voorzichtig met wat je wenst,
stel dat je wenst om onsterfelijk te zijn,
stel dat die wens uitkomt,
dan zul je daar héél lang mee moeten leven.
20 feb 2004 - bewerkt op 20 feb 2004 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Wax
Wax, man, 45 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende