Oorzaak --> gevolg

Ik werd laatst aangesproken door twee mannekes op straat "mag ik jou wat vragen?" Als ik de tijd heb, zeg ik meestal wel ja, ben meestal te nieuwsgierig om gewoon door te lopen. "Geloof jij in god?" was de vraag en ik antwoordde "Nee, ik geloof in mezelf". Krijg ik een heel verhaal waarin mij uitgelegd wordt dat God toch belangrijk is voor de wereld enz. Vervolgens leg ik weer uit, dat die god zich dan maar eens moet gaan bemoeien met een hele hoop zakenm, waar momenteel geen oplossing voor te vinden is. Ik noem: israel, afghanistan, broeikaseffect, figuren als Bush enz. Maar daar ging het natuurlijk niet om, de essentie van het geloof was vooral dat je dus verantwoordelijk hoorde te zijn voor je daden, zodat je met een goed gevoel door het leven kon gaan.

Nou! daar heb ik God dus niet bij nodig, ik geloof ook niet, dat hij verantwoordelijk is voor alles wat er met mij en anderen gebeurt. In feite ben ik een aanhanger van de oorzaak/gevolg-theorie. Zelf verzonnen en die houdt in het kort in dat alles wat ik doe, of alles waar ik tegen aan loop een bepaalde gevolg of een bepaalde oorzaak heeft. Het is daarbij belangrijk dat ik dusdanig handel of omga met een gebeurtenis, dat de gevolgen daarvan niet alleen voor mij, maar ook voor anderen zo positief mogelijk uitvallen.

Mensen die geloven in god zullen dan zeggen dat er dan toch dingen gebeuren waar mensen niets aan kunnen doen. Zoals laatst toen iemand zijn sollicitatie door een zelfmoordpoging misliep en daarmee een 'gouden kans' mistte. Misschien ben ik daar wel gewoon verantwoordelijk geweest. Misschien heeft die man een week geleden een brief gestuurd naar zijn 'ex' om vergiffenis te vragen, omdat hij niet kon leven met het schuldgevoel. En wie weet heb ik de brief die hij binnen een week had terugverwacht wel niet bezorgd omdat ik deze in een verkeerd vakje heb gegooid. Waardoor hij doordraaide en zichzelf voor de trein heeft geworpen. Met als gevolg, dat er dus een vertraging ontstaat en iemand zijn "sollicitatie voor het leven" misloopt.

Zo kan ik nog tot in de oneindigheid door filosoferen over de gevolgen dan die ene niet bezorgde brief. Even puur hypothetisch: die man houdt zijn 'minder fijne' baan, maar krijgt onverwacht promotie omdat zijn baas de baan krijgt van diegene die zelfmoord heeft gepleegd. In deze functie (na zijn promotie) ontwikkelt hij zich zo goed, dat deze man zich opwerkt tot directeur van een goedlopend bedrijf. Binnen 2 jaar onderscheidt hij zich en gaat de politiek in, waar hij het tijdens de volgende kabinetsperiode voor elkaar krijgt het fileprobleem op te lossen en de vervuiling terug te dringen.

Eind goed al goed en ook al zal deze man misschien beweren dat het "de hand van god" was die zorgde voor die zelfmoord, ik ben ervan overtuigd dat ergens een oorzaak ligt.
14 jan 2004 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Wax
Wax, man, 45 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende