Ik ben autistisch

Zo, dat staat er toch even mooi! Sinds iets meer dan een maand is dit bevestigd, ik ben autistisch. PDD-NOS om wat specifieker te zijn.
Dit betekent dat ik moeite heb met veel geluid, met vrienden maken en houden, met veel dingen over de sociale wereld begrijpen. En ik ben nu 19, bijna 20, dus dat is erg laat om erachter te komen.
Ik vind het zelf niet mega erg om nu deze stempel te hebben. Natuurlijk is het niet fijn om meer moeite te hebben met bepaalde dingen dan anderen. Maar ik wist al dat ik die moeite had en dat heb ik deels al geaccepteerd, nu is alleen dat label erbij gekomen. En dat label zorgt ervoor dat ik het kan overbrengen aan andere mensen met minder moeite.
Natuurlijk ben ik bang dat andere mensen met deze kennis me alsnog niet serieus nemen. Dit komt ook een beetje vanuit mijn ervaring met mijn thuissituatie van vroeger. Ik verwacht bijna dat mensen er grapjes over gaan maken, maarja... Ik doe mijn best om dat bij hen te laten en het me niet persoonlijk aan te trekken. Het voelt nog steeds een beetje apart om mezelf hardop autistisch te noemen, maar dat komt denk ik nog wel goed.
Ik kijk gewoon wat anders tegen de wereld aan. Ik leef wat meer volgens regeltjes die ik heb geleerd, in plaats van dingen op gevoel te doen. En dan moet je dus alle regeltjes leren, dat duurt wel even. Ook omdat niet overal de regels hetzelfde zijn, dat is vaak wel erg verwarrend. Mensen zien het ook niet aan je, omdat je vaak de regeltjes wel kent. Na bijna 20 jaar met een aardige intelligentie mag ik wel hopen dat ik die regels wel heb geleerd.
Maar me verbonden voelen met mensen is wel lastig, dat heeft geen regels. Net als vriendschappen, die zijn nog steeds een mysterie voor mij. Daar bestaan voor zover ik weet geen regels voor, "dat voel je gewoon" krijg ik vaak te horen. Maar ik voel dat niet. Voor mij zijn liefdesrelaties juist een stuk makkelijker, omdat daar de regels veel explicieter zijn. Dus op dat gebied heb ik zeer weinig te klagen, wat voor sommige mensen misschien raar lijkt.
Ik hoop een beetje uitgelegd te hebben wat autisme bij mij inhoudt. Het is voor iedereen anders, vandaar dat het vaak ook vrij genuanceerd moet zijn. Maar dit is het voor mij, ik leer er nog steeds mee leven. Als mensen mij de regels zouden geven zou het fijn zijn, maar zo zit het niet helemaal in elkaar.
10 jun 2012 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Knotje
Knotje, man, 32 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende