Ik wil jullie eerst allemaal een mooie, gelukkig, gezond maar vooral culinair 2014 toe.
Ondanks dat ik de laatste maanden geen verhalen meer heb geplaatst over wat ik heb gekookt betekend niet dat ik geen nieuwe dingen heb gemaakt.
De afgelopen weken heb ik juist weer wat tijd gehad om nieuwe dingen uit te proberen. Deze zal ik met jullie gaan delen de komen de maanden.
Ik hoop dat jullie met nieuwe suggesties komen voor een recept of andere idee en tips.
Nu ben ik iemand die bijna altijd kookt met gevoel en eigenlijk nooit echt een recept gebruikt.
Zouden jullie het willen aangeven of als jullie graag een recept willen zien of een bereidingswijze.
Het gerecht waar ik vorig jaar blij verrast door was een Indonesische snack. De risoles (de gehakt variant want er is ook een kip variant). Risoles is een gepaneerde opgerolde pannenkoek met een gehakt vulling.
Door de verschillende kruiden in het gehakt en andere ingrediënten is het een pure smaak sensatie. De gepaneerde buitenkant geeft een apart mondgevoel waar je de eerste paar happen echt even aan moet wennen.
Voor iedereen die van koken houd kan ik alleen maar zeggen die moet je echt een keer gemaakt hebben en vooral gegeten hebben. Het alleen wel een gerecht dat enig tijd vergt.
Mijn risoles die eigenlijk een beetje te groot waren uitgevallen zoals jullie al misschien was opgevallen.
*Edit*
Ik maak vaak van een gerecht vanuit mijn hoofd daarbij gebruik het recept als een soort richtlijn.
Wat ik heb gebruikt aan ingrediënten en de manier van bereiden kwam behoorlijk overeen met het volgende recept wat ik vond op het internet. De vulling kun je aanpassen met dingen die je wel lekker vind.
Ingrediënten:
pannenkoeken:
250 gram bloem
250 gram zelfrijzend bakmeel
4 dl melk
1 ei
zout
Voor de vulling:
1 ui, gepeld en fijn gesneden
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
1 kleine prei, in dunne reepjes
4 worteltjes, geschrapt en fijngeraspt
3 takjes selderie, fijngesneden
500 gram half-om-half gehakt
1 theelepel nootmuskaat
3 theelepels suiker
1 bouillonblokje
1 theelepel peper
zout
1 dl water
2 eetlepels bloem
2 eetlepels boter
overige
3 eieren
paneermeel
plantaardige olie
Bereiding
• Smelt voor de vulling de boter in een pan en fruit ui en knoflook hierin. Doe het gehakt erbij en bak het rul. Voeg de prei, wortel, selderij, nootmuskaat, suiker, bouillon, peper en zout naar smaak toe. Roerbak ongeveer 5 minuten.
Maak een papje van de bloem en het water en roer dit beetje bij beetje door het gehaktmengsel tot het geheel gebonden is. Laat de vulling afkoelen.
• Meng voor de pannenkoeken alle ingrediënten in een grote kom tot een glad beslag. Verhit een koekenpan en doe er een klein beetje olie. Schep er een lepel beslag in, beweeg de pan zodat het over de bodem uitloopt en bak het tot de bovenkant droog is; de pannenkoek wordt aan één kant gebakken en mag niet bruin worden. Bak zo alle pannenkoeken.
• Meng voor de risolles in een kommetje 1 eetlepel bloem met 3 eetlepels water. Schep op het midden van elk pannenkoekje 1 eetlepel vulling, sla beide zijkanten iets naar binnen en vouw het pakketje als een envelop; plak het puntje hiervan met het bloem-watermengsel dicht.
• Kluts de eieren in een diep bord en schud het paneermeel op een diep bord. Verhit de olie in een wok of frituurpan tot 170 °C (een stukje brood dat erin wordt gegooid moet in 30 seconden goudbruin zijn). Haal de risolles eerst door het paneermeel, dan door het ei en nog een keer door het paneermeel en frituur ze direct in de olie goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
http://samakita.nl/recepten/risolles.html