Wat zou je willen veranderen in de wereld?

Er zijn heel veel dingen die anders kunnen. Beter kunnen. Er is nog steeds armoede en hongersnood en racisme en oorlog. Dus ik dacht bij mezelf: ik zoek iets wat ik daadwerkelijk zou kunnen veranderen. Iets wat ik op zijn minst één persoon zou kunnen meegeven.
Dus mijn antwoord op deze vraag was:
"Ik zou willen dat mensen zich zouden realiseren dat ze handelen naar stereotypes, in plaats van de werkelijkheid."

Ik weet niet in hoeverre ik mijn antwoord moet illustreren.
Ik zie stereotypes als iets wat iedereen heeft. Het is een manier van het brein om te categoriseren, om alles netjes op te ruimen, om dingen in bepaalde kastjes te zetten. Het is alleen belangrijk om te realiseren dat je deze stereotypes soms als objectieve waarheid beschouwd. Een stereotype is een soort karikatuur van een groep personen, als je hierop een mening baseert is het een vooroordeel en als je naar dit vooroordeel handelt is het discriminatie. Maar ik richt me op de eerste twee dingen.

Een voorbeeld;
Ik las laatst in de krant dat Italianen dachten, of ervoeren, dat 30% van de Italiaanse bevolking uit vluchtelingen bestond, terwijl het in werkelijkheid 7% was. Ik vroeg me af of dit het strenge beleid en de sterke, negatieve gevoelens richting vluchtelingen kon verklaren.

Ik weet dat ervaren dreiging belangrijker is dan de daadwerkelijke dreiging. Ik denk dat je dat overal in de wereld terug kan zien in het vluchtelingenbeleid. Of in het 'beschermen' van het volk of van de cultuur. Baudet stelt dat onze cultuur verdwijnt als we niets doen. Trump stelt dat we ons moeten verdedigen tegen de Mexicanen (en is goed voer voor alle sociale wetenschappers en journalisten die graag voorbeelden van openlijk racisme willen). En er was een maffe Braziliaan die zijn land beloofde te beschermen van alle mogelijke bedreigingen, waaronder, uh, homo's en vrouwen. Want die zijn blijkbaar heel eng.

Dit zijn wel heftigere vooroordelen en ik weet dat niet iedereen die heeft en er veel mensen zijn die open zijn en het onbekende willen leren kennen, in plaats van het willen buitensluiten. Maar er zijn vast gedachtes die je hebt, die je overvallen, die ook voortkomen uit stereotypes.
Zo pak ik mijn tas goed vast als een groepje niet-blanke mannen langs me loopt. Ik begin eerder een gesprek met een onbekende vrouw dan met een onbekende man, omdat ik onbekende mannen minder vertrouw. Een baby'tje in blauwe kleding zie ik als een jongetje en een baby'tje in roze kleding zie ik als een meisje. Oké, ik kan niet zo goed voorbeelden noemen.
Het schijnt dat ik ook positievere gevoelens heb over jongere mensen dan over oudere mensen. Ook zie ik blanke mensen positiever dan niet-blanke mensen. Of: ik heb een voorkeur voor jongere en blanke mensen. Dat blijkt uit een Implicit Associations Test, een test om impliciete vooroordelen te meten.

Je hebt namelijk, zonder dat je het doorhebt, vooroordelen. Als iemand mij zou vragen: hé, houd je meer van blanke mensen? Dan zou ik zeggen: nee, natuurlijk niet. Maar mijn brein heeft op een of andere manier 'geleerd' dat blank samenhangt met positieve dingen en dát valt te meten met zo'n IAT. Mocht je geïnteresseerd zijn, je kan een IAT hier invullen.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat bedrijven ook vooroordelen hebben en discrimineren, ondanks dat ze zeggen van niet. Dit was gemeten met sollicitatiebrieven, maar ook met online sollicitaties. Onderzoekers hadden gelijke cv's gemaakt, maar verschillende namen erboven gezet. Er waren Arabische en Nederlandse namen. De Arabische namen waren een stuk minder in trek dan de Nederlandse namen, dat terwijl de cv's gelijk waren. Ik weet niet meer hoe de onderzoeken heten en wie ze hebben gedaan, maar ik denk dat je ver komt met de zoektermen 'discriminatie sollicitatie onderzoek'.

Afijn, mijn punt was dat het goed is als je je realiseert dat je soms niet altijd even waarheidsgetrouw denkt.
Om de politiek er weer bij te betrekken: het blijkt dat het voor mensen belangrijker is wat politici beloven dan wat politici daadwerkelijk doen. Ik weet het bijpassende wetenschappelijke artikel niet meer, maar met die kennis, raad ik je aan om daarom juist te kijken naar wat politici echt zouden kunnen uitvoeren. Omzeil je eigen 'voorgeprogrammeerde' denkwijzes.

Kan Wilders de islam verbieden? Nee, want er is vrijheid van godsdienst in Nederland. Het zou alleen mogelijk zijn als de meerderheid van het kabinet voor is, wat een erg kleine kans is. Zijn eerste standpunt zal waarschijnlijk nooit uitgevoerd kunnen worden.

Maar wat weet ik van politiek? Ik houd het wat dichter bij mezelf. Als ik iemand iets hoor zeggen wat een vooroordeel is, vraag ik hoe het precies zit. Als een vriendin zegt dat 'al die buitenlanders' niet goed hun baan kunnen doen, vraag ik hoe oud ze zijn, 'Zestien.' en dan zeg ik eerlijk dat ik op mijn zestiende ook helemaal niets kon. En 'die buitenlanders', zijn dat Turkse of Marokkaanse mensen? Dat zijn geen buitenlanders meer, maar derde-generatie-migranten op dit punt, die zijn hier ook geboren.
'Tja.' was haar antwoord.

Maar ze heeft ook op de PVV gestemd, dus ik weet niet of wat ik zeg of impliceer iets voor haar betekent.
03 jan 2019 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van iAngel
iAngel, vrouw, 26 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende