AI neemt de creatieve wereld over
Door de eeuwen heen zijn vele banen veranderd, geautomatiseerd of obsoleet verklaard. Met de opkomst van AI zijn de creatieve banen aan de beurt. Je hebt geen fijne motoriek meer nodig om te kunnen tekenen en geen creativiteit om te kunnen schrijven. Meerdere mensen hebben me al gevraagd of ik ooit AI heb gebruikt voor mijn verhaaltjes of D&D sessies. Het antwoord is simpel, nee. Niet omdat ik er principieel tegen ben of angst voor heb. Ik voel me niet eens vervangen. Ik heb het simpelweg niet nodig, omdat ik van mezelf al genoeg ideeën heb en in de jaren genoeg geoefend heb en fouten heb gemaakt om het nu goed op papier te krijgen.
We hoefden al niet te kunnen zingen meer om zanger(es) te worden, en nu hoeven we ook niet meer goed met woorden te zijn om zinnen te kunnen maken. Gezien onze (terechte) houding tegenover plagiaat, ben ik benieuwd wat de toekomst gaat brengen betreft verhalen en AI. Oplichters heb je overal; van het vervalsen van schilderijen in musea, tot straatverkopers die printjes maken en dan doen alsof ze het zelf geschilderd hebben, dus er zullen ook schrijvers komen die volledige verhalen door de AI programma's hebben laten schrijven. Misschien komt er een keurmerk op den duur, die laat zien dat iets echt door een mensenbrein verzonnen is. Maar gezien geen enkel verhaal echt meer origineel is en iedereen bewust of onbewust beïnvloed wordt door media, het leven en andere externe invloeden, hoeveel is dat keurmerk dan werkelijk waard?
Creativiteit zal niet verdwijnen, maar het zal ongetwijfeld nog moeilijker worden om er echt geld mee te verdienen. Wanneer ik een technische skill zou hebben zoals houdwerken, beeldhouden of boetseren, zou het misschien makkelijker zijn, omdat het makkelijker is te laten zien dat je werkelijk technisch in staat bent zoiets te maken. Bij schrijven is zoiets moeilijker denk ik, helemaal gezien AI de stijl en zinsbouw over kan nemen.
Maar gezien creativiteit een behoefte is van mensen, zal schrijven zelf blijven. Het gaat er dan meer om waarom je schrijft. Wanneer het is om geld mee te verdienen zal het moeilijk worden, maar de meerderheid van de schrijvers die ik ken, schrijft niet voor het geld. Ze schrijven omdat ze willen schrijven. Als evaluatie, delen van gevoelens, vinden van gedachten, creëren voor het creëren, verdrijven van verveling. Schrijvers blijven schrijven. Tekenaars blijven tekenen. Misschien drijft het de handel voor de enkeling juist op, omdat men meer wil betalen voor iets dat door echte handen en echte mensen is gemaakt. Ambachtelijk en zo. Maar, nogmaals, hoe toon je zoiets aan?
Voor mij maakt het geen verschil behalve dat ik het fascinerend vind. De laatste tijd zie ik schoonheid in het tijdelijke van alles om ons heen. Dit is slechts weer een start van iets nieuws en het einde van iets ouds. We vinden er wel weer een weg mee. Dat heeft de mens al duizenden jaren gedaan.
-VLH
VLH, man, 35 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende