Nieuwsgierigheid is verslavend. Je komt er nooit meer vanaf waarschijnlijk. Behalve als ik helemaal kinds ben van aderverkalking, Alzheimer & leip als 'n lepel! Als je al jong begint met plaatjes kijken & boeken-lezen dan is het einde zoek & begin je steeds weer opnieuw. Er is altijd wel iets voorhanden. Vele stapels!
De koninklijke weg naar inzicht in menselijke drijfveren zegt men nog wel eens, net als psychoanalyse en psychiatrie, medicijnen & introspectie: wetenschap van geest & lichaam, omgeving, voedsel ~ almost any input ...
En wat is er mooier dan wetenschappelijke experimenten, telkens weer uitproberen & analyseren in detail?
Misschien zal de hersenwetenschap inderdaad wel de raadselen v/d menselijke geest verder ontsluieren?!!
Leiden die inzichten in neurotransmitters en synaptische spleten werkelijk tot inzicht in menselijke gevoelens en drijfveren?
Wie de betekenis van een film wil begrijpen, heeft uiteindelijk toch ook weinig aan de kennis van geprojecteerde lichtgolven?
Het staat buiten kijf dat de biologie van de geest 'n dieper begrip van onszelf heeft gegeven! We begrijpen nu eigenlijk pas goed hoeveel van ons leven onbewust is: we hebben nu een overweldigende hoeveelheid bewijs! Toen Yesjoe een papje maakte van spuug & klei & dat op de etterende ogen van 'n 'blinde' smeerde kon hij weer zien & toen hij zijn psychedelische 'mengsel' in kruiken met water mengde werd iedereen vrolijker! Als je mensen zegt dat de zonden zijn vergeven & dat ze genezen zijn van allerlei kwalen, problemen & depressies dan kan dat heel goed geholpen hebben bij hun revalidatie! Kunnen we menselijke emotionele en intellectuele ervaringen vangen in neurobiologische termen? Absoluut! We leren allemaal dingen door middel van associaties, omdat ze in een bepaalde om-geving plaatsvinden. Het karakter van de ruimte waarin we ons bevinden, de manier waarop het licht valt, de andere mensen die daar aanwezig zijn en alle bijkomende omstandigheden binnenin en rondom ons, de geur, het geluid, de suggestie en noem maar op! Als je een herinnering oproept, dan trek je aan het draadje van al die associaties & mengvormen: al onze zintuigen dragen de mogelijkheid in zich om zeke- re herinneringen op te roepen & bewustzijnstoestanden te bewerkstelligen in lichaam. geesten & groepen!
De oerherinnering aan de oceanische baarmoeder & de moederborst, warmte, liefde, aandacht & geduld?
Toch doorgronden we dit alles wetenschappelijk nog lang niet helemaal: er blijft altijd veel te ontdekken!
Van ons geheugen hebben we een groeiend, maar zeker nog lang geen compleet beeld: simpel reflexge-drag begrijpen we goed & we neigen nog steeds tot allerlei vormen van bijgelovigheid, fantasie & illusies!
Maar de ingewikkelder dingen en zaken zoals een geur en een gezicht en hoe dat alles i/d hippocampus verwerkt kan worden, snappen we echt nog steeds niet in detail! Elke herinnering is een reconstructie: als wij naar elkaar en/of onszelf kijken, maakt ons brein geen foto, maar maakt 't van de lijnen van het ge-zicht een soort van reconstructie. Mijn beeld van jou & jouw beeld van mij & dat van anderen zijn dus waar-schijnlijk heel licht verschillend van elkaar [of soms zelfs zeer sterk!], omdat we nu eenmaal verschillende breinen, lichamen & andere associaties hebben.
Ons geheugen is een individuele & sociale reconstructie van een reconstructie, laag voor laag over laag & de beslissende diverse invloeden zijn talrijk & variabel!!!
Toch vertrouwen we op onze herinneringen: hoe zou je anders kunnen overleven & wat doe je met jouw ei-gen hallucinaties, dromen, visioenen, verlangens & preoccupaties? Een mens kan zich op afroep de aller-eerste schooldag soms herinneren of talloze andere voorvallen die ergens liggen opgeslagen in ons brein ter beschikking als we dat willen [of juist niet?]! Je eerste afspraakje, de laatste keer dat je iemand nog levend zag ...
Je eerste vriendjes & vriendinnetjes of het gebrek daaraan, naaktheid, seks, schuld, boete.
Allemaal evenzovele stimulaties, onverwachte vibraties, fanateike trillingen, geheimzinnige gewaarwordingen & ook het wegduwen daarvan zo nu en dan onder bepaalde omstandigheden, druk & bevrijding, pressie & verlossing!
Ziekte & gelukzaligheid!
Hoe kunnen we daar allemaal soms zo zeker van zijn of eraan gaan twijfelen? Het is toch 'maar' een zo-veelste reconstructie van een reconstructie, die zich aanpassen, veranderen, bovenkomen & verdwijnen?!
Dat alles baart ons zorgen vooral in 't geval van ziekte, invaliditeit, diverse handicaps als ADHD, 'n hazelip op 'n oogkwaal, doofheid, verlamming, zonnesteek, flauwvallen, epileptische toevallen en wat allemaal al niet ...
Tot op welke hoogte kloppen al die uiterst fijne details, herinneringen, wensdromen en onze verlangens?
Maar sommige ervaringen maakten zoveel indruk op ons dat ze de rest van ons leven kunnen bepalen!
We herhalen verhalen en passen ze soms aan, voegen er iets aan toe of nemen er nog iets meer vanaf.
Soms staan we doodsangsten uit om niets of zijn levensgevaarlijk roekeloos, dom, gemeen of liefdevol!
Je kunt genezen van een fobie, vrees, angst, verlegenheid, twijfel & afgunst of het kan erger worden & erg pijnlijk, benauwend, verergerend & 'levensbepalend' voor onszelf of anderen. En vergeet dus onze interac-ties niet: de invloed die we op elkaar uitoefenen ten goede en/of ten kwade? Wat is liefde of haat? Er is dus eigenlijk geen sprake van losstaande gebeurtenissen, toevalligheden, ongelukken & 'zegeningen' of 'wonderen', maar vooral van connecties, geen geisoleerde gebeurtenissen, maar van opeenvolgingen van al die gebeurtenissen die we al of niet meemaken, meevormen, classificeren of misschien juist wel willen negeren. We verschillen allemaal van elkaar & hebben tegelijkertijd allerlei overeenkomsten: 't gaat ons dus om die tussenliggende gebieden van ons lichaam en onze geest ~ onafscheidelijk vereend & voorzien van legio 'keuzemogelijkheden', momenten van beslissing [bewust/onbewust] & de variatie van inzicht in de donkere hoeken & heldere plekken van onze innerlijke jungle die groeit op intelelctuele bergtoppen & in emotionele dalen.