Vroeger

(Ik lag vanochtend nog wakker in bed, hierover nadenkend. Jammer dat ik alles kwijt ben wat ik wilde opschrijven.)

- twee uur later -

Het punt is dat ik soms nogal in het verleden kan blijven hangen. Niet alleen laat ik gebeurtenissen keer op keer afspelen in mijn hoofd, het lijkt wel alsof ik ernaar terug wil. Vroeger had ik tenminste een reden om me naar te voelen. Ik werd gepest, had iedere dag ruzie met mijn stiefvader, durfde mijn ei niet kwijt te raken bij mijn moeder omdat ze al genoeg aan haar hoofd had. Het was heel simpel. Alles wat ik meemaakte hield ik voor mezelf, verwerkte ik op mijn eigen (niet geheel gezonde) manier. Ik had een innerlijke wereld die heel veilig aanvoelde.

Naarmate ik in therapie ging en leerde om de dingen die me dwars zaten te delen, verdween dit. Ik was niet meer de enige die controle had over mijn eigen leven. Andere mensen, de mensen die ik binnenliet, kregen inspraak. Meestal liep dit goed af en bleken het mensen te zijn die het goed met me voor hadden en me wilden helpen, maar het is ook een enkele keer gebeurd dat juist op mijn kwetsbaarst, wanneer ik durfde te vertellen wat er aan de hand was, het werd gebagatelliseerd. Dat wat ik vertelde helemaal niet waar was, zelfs.

Nu weet ik dat praten goed is en ervoor kan zorgen dat ik dingen niet groter maak in mijn hoofd dan dat ze werkelijk zijn, maar toch voelt het onnatuurlijk om mezelf te laten zien op die manier. Ik denk dat het een mix is van bang zijn dat mensen me kwetsen en de gedachte dat ik het niet waard ben. Dat die mensen er helemaal niet op zitten te wachten dat ik mijn hart bij ze uitstort. Het is constant wikken en wegen. Zal ik het wel vertellen, of niet? Het maakt niet zoveel uit welke ik kies, kritiek op mijn keuze komt er toch wel. Als ik het niet deel word ik boos op mezelf omdat ik niet naar mijn gevoelens luister. Deel ik het wel, dan vind ik mezelf een aanstelster en voel ik me schuldig dat ik zo zwak ben.

Hoe dan ook, hoe ik omga met vroeger moet veranderen. Ik moet het niet omarmen, maar ook niet wegduwen. Het moet een plekje krijgen zodat ik ermee om kan gaan.

(Misschien is het wel gewoon de leeftijd. Iets met een quarter life crisis.)
12 jul 2012 - bewerkt op 12 jul 2012 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van 36GhostsIV
36GhostsIV, vrouw, 33 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende