Predestinatie
Vanochtend beluisterde ik, onder het boodschappen doen, een interview met Maartje Wortel (1982). Ze vertelde hoe haar generatiegenoten rusteloos op zoek zijn, naar bijvoorbeeld een nog betere baan. Mij overviel het gevoel dat de Prediker uit de Bijbel verwoordt: Alles is vermoeiend. Alleen maar bezig te zijn alles uit je leven te halen, zelf verantwoordelijk te zijn voor je leven. Als je een ramp overkomt, zul je doodongelukkig zijn: niet genoeg je best gedaan.
Het deed me denken aan wat ik gisteren op een site las: een pleidooi voor de predestinatie. Er is een tijd geweest dat mensen dachten dat je leven vooraf bepaald was: alles ligt al vast, het moet alleen nog gebeuren. Het is te vergelijken met een loterij waarvan de trekking al vooraf verricht is. Toch koop je een lootje.
Voor sommige mensen is de predestinatie benauwend. Je hebt dan immers niet meer wezenlijk invloed op je leven. Maar het kan ook bevrijdend werken: waarom zou je je zorgen maken als dat geen effect heeft op de afloop van de zaak.
Natuurlijk vroeg ik me af waar ik me in dezen bevind. Ik heb weinig moeite met het accepteren van dingen die niet te veranderen zijn. Verschillende keren is mijn fiets gestolen. Op zo'n moment word ik niet boos: ik krijg er mijn fiets niet mee terug en ik hou er alleen maar een rotgevoel aan over. Het helpt mij op zo'n moment om te wensen dat degene die hem gejat heeft er een beetje plezier aan mag beleven en vervolgens moet ik bedenken hoe ik nu naar huis kom.
Dat helpt niet alleen bij onbenulligheden als een kwijte fiets, maar ook bij de grote zaken, als gezondheid. Accepteren. Wat iets anders is dan je erbij neerleggen, wat passief is Accepteren is een daad. En voor al die andere dingen: hard werken, goed je best doen. En tegelijkertijd weten dat lang niet alles wat je probeert ook lukt. En dat is niet erg.
Het lijkt me een mooie stemming om op vakantie te gaan. Met een knie die trouwens de goede kant op gaat (zie vorige bijdragen), nu een nieuwe prednisolonkuur, gecombineerd met ontstekingsremmers toch effect lijkt te hebben.
Pelgrim, man, 123 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende