Geslaagd ²

Tip: Heb jij géén zin of geen tijd om dit hele verhaal te lezen? Lees dan nu de dikgedrukte samenvatting onderaan de pagina!

Het is vrijdag, vrijdag de dertiende. Gelukkig ben je totaal niet bijgelovig dus wat maakt het uit, ik vind het eigenlijk wel hip. Want mijn school is één van de weinige scholen die de ballen heeft om op vrijdag de dertiende de Examenuitslag bekend te maken, en dat vind ik dus erg hip. Het geeft de mensen die gezakt zijn trouwens ook meteen een mooi excuus, vooral als je ook nog bijgelovige ouders hebt. Dus ja, ik vond het een prima datum.

Al was ik die vrijdag de dertiende overigens ook best wel opgefuckt. Ik zat al 2 weken zonder tv, huistelefoon, en het ergste; Ik zat maarliefst 2 weken zonder internet. Dus dat betekend niet eventjes op msn afspreken wat je gaat doen, niet even met de huistelefoon bellen zodat het beltegoed, wat je niet kan opwaarderen zonder internet omdat je te lui bent om ervoor naar de supermarkt te lopen voor zo'n stom bonnetje, er niet als een gek aan gaat. En dat terwijl je nét klaar bent met je examens, en gewoon zin hebt om alleen maar weg te zijn, met vrienden aan het water liggen, films te kijken en uiteraard liters bier naar binnen werken. Gelukkig zijn die vrienden zo sociaal om jóu gewoon elke keer lief te bellen en alsnog wat af te spreken, waardoor je je gelukkig niet hoeft te vervelen.

Het meest vervelende aan die hele week van vrijdag de dertiende was dat je eigenlijk al legaal kon autorijden, omdat je die vrijdag ervoor (Voor de slimmeriken; Vrijdag de zesde ja) geslaagd was voor je rijexamen, maar dat je nog niet mocht rijden omdat een stelletje ambtenaren zo nodig een hele week de tijd nodig heeft om dat roze gaypasje te maken. Dit geeft je het gevoel nóg geisoleerder te zijn dan dat je al bent, want wat is er nou makkelijker dan ff in de auto te springen en met 80 km/H(Oke, ik zal eerlijk zijn, ik ga heus geen 80 rijden als je ook wel 90 of 100 kan) naar een plaatsje te rijden wat meer dan een uur fietsen wegligt? Niet echt zoveel dus. Maar het leuke is dan weer wel, dat ik de hele week uit kon kijken naar het ophalen van dat gaypasje.

En zo zit je daar dus op vrijdag de dertiende, al om 10 uur wakker omdat je vanaf dan gebeld kan worden met het resultaat van je examen. Hoe eerder je gebeld word, des te waarschijnlijker dat je gezakt bent. Als het dan kwart over 10 is voel jij je al best lekker, want je mentor heeft echt geen grote klas. Dan komt je zusje de kamer binnen, met haar mobieltje in de hand, en met onze mentor aan de lijn. (Ja, we zijn tweeling, en zitten op dezelfde school, in hetzelfde jaar, met dezelfde mentor. Eng he?^^) Als het jou duidelijk is dat hij jou eerst moet hebben baal je al, want je begrijpt dat als je beiden geslaagd was hij geen voorkeur had. Hij had blijkbaar jou mobiele nummer niet gekregen (Hij kon natuurlijk niet op de huistelefoon bellen, dat werkte niet meer, dankuwel, ****** KPN) en belde dus je zusje maar. 'Don Bière, met De Mentor van Don Bière, je bent er helaas nog niet.' Hoor je aan de lijn. 'Echt niet? Jammer. Waarop ben ik gezakt dan?' 'Op natuurkunde en Scheikunde. Je kan dus herkansen' 'Maar, wat voor cijfers had ik dan?' 'voor Natuurkunde een 4.8 en voor Scheikunde een 5.2.' (....) *Een heel, heel, heel lang binnensmonds scheldwoord dat hier maar beter niet kan worden getoond om geen ruzie te krijgen met elk mogelijk ras, en dat spot met alle mogelijke ziekten tot de griep aan toe* 'Maar.. Dat is 0.1 te kort bij Scheikunde en 0.2 bij Natuurkunde...' zeg je met een verbijsterd gezicht. Na het gesprek wil hij je zusje, en ja, die is wel in een keer geslaagd. Nipt, maar geslaagd.

Je vind het jammer, maar hee, er zijn ergere dingen. Het is je studie maar, gelukkig. Je gaat maar even naar de stad om een vaderdag cadeautje te kopen, en dan bedenk je je, dat je maar even langs het gemeente tehuis moet gaan om dat roze ding op te halen. Je staat daar, en nu ben je opeens wel een beetje zenuwachtig. Zouden ze hem hebben? Voor het eerst vandaag voel je dat rare gevoel in je maag. Wat best raar was, want bij de examenuitslag had je nergens last van. Je laat het formulier zien, en ze zegt, 'Ik zal hem even pakken.' De spanning neemt toe. Is ie er ech al? Echt?! En dan komt ze er aanlopen, met iets in haar hand dat wel verdacht roze is. 'Alsjeblieft, hier even tekenen graag.' Van blijdschap gaat de hele handtekening compleet buiten het vakje, maar who cares? Je mag rijden! En zo ben je voor je gevoel in elk geval één keer geslaagd op vrijdag de dertiende.

En nu zit je, op Woensdag de vijfentwintigste, te wachten. Je hebt je herexamen Scheikunde gemaakt, en je wordt vanochtend gebeld of je het dan toch nog gehaald hebt. De telefoon gaat, en rustig neem je de telefoon op. Eigenlijk heb je nu helemaal geen zenuwachtig gevoel, je hebt alleen maar een goed gevoel. Je bent echt niet van plan om nu alsnog te gaan zakken, en je hebt het gewoon gehaald. Toch? De stem aan de andere kant is die van één van de twee VWO-Coördinators. 'Met de coördinator van Don Bière' 'Met Don Bière.' 'Don Bière, ik heb goed nieuws.' 'Dat is altijd fijn. Ook nog slecht nieuws?' 'Nee, geen slecht nieuws.' 'Nog mooier.' 'Jazeker, want jij bent geslaagd!' 'Echt? Da's mooi! Wat voor cijfer?' 'Je had een 5.5. Dus 0.2 over.' 'Perfect!' 'Je mag je diploma morgen ondertekenen op de diploma uitreiking. 'Heel mooi. Tot morgen dan!' 'Ja tot morgen.'

En zo zit je op je kamer, op woensdag de vijfentwintigste. Over twee dagen ga je op vakantie met 3 vrienden, en je hebt zowel je rijbewijs als je diploma, getekend en wel, in de pocket. Je hebt de afgelopen twee weken alleen maar gereden, gefeest, en, gefeest. Een leuk meisje stukken beter leren kennen, je bent helemaal klaar om je vol te zuipen op het feestje van je zusje vanavond, bent zeker klaar om op het gala na de diploma uitreiking helemaal los te gaan, zodat je lekker brak de volgende ochtend in de bus naar Spanje kan stappen, en je bent zeker, dat de afgelopen weken en de komende twee weken verschrikkelijk tof zijn en dat je ze nooit zal vergeten.

Amencool!

** Om privacyredenen zijn de echte namen van enkele personage niet vermeld, maar is er een andere naam voor in de plaats gezet. **
25 jun 2008 - bewerkt op 11 dec 2009 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Don Bière
Don Bière, man, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende