Wie ben ik?

Een simpele vraag met een heel moeilijk antwoord. Probeer deze vraag maar eens te beantwoorden. Want weten we eigenlijk wel wie we zijn en wat ons uniek maakt? Zijn we altijd dezelfde ik, of bestaan we uit meerdere ikken? Zijn we uitontwikkeld, of blijven we altijd aan verandering onderhevig?

Ik kan beginnen met de feiten (zoals ze nu zijn); ik ben een vrouw, ik heb een universitaire opleiding tot psycholoog gedaan, ben opgegroeid in Utrecht met mijn ouders en mijn kat (ik ben dus enigskind). Al deze dingen maken mij tot wie ik ben, en toch zal geen enkel persoon mij zijn wanneer ze precies dezelfde achtergrond zullen hebben. Op dit moment woon ik samen met mijn vriend en nieuwe kat, werk ik als psycholoog. Maar is dat over 10 jaar nog zo?

Mag ik zeggen dat ik intelligent ben, omdat ik een universitaire opleiding heb afgerond? Ik vergelijking met wie? Mag ik dat ook zeggen wanneer 80% van de mensen in mijn omgeving ook gestudeerd hebben? Of alleen als 20% gestudeerd heeft?

Mag ik zeggen dat ik interesse heb in mensen, ook al weet ik de naam van mijn buurman niet?..

Wat ik hier maar mee wil zeggen is dat wie je bent eigenlijk gevormd wordt door je ervaringen, je omgeving, je demografische gegevens (zoals leeftijd en culturele achtergrond) en meestal ook veranderd door je leven heen.

En dat maakt mensen allemaal uniek en interessant :-)
25 okt 2011 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van engeltje85
engeltje85, vrouw, 38 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende